Dessa aktörer spelar en central roll i att främja hästnäringen, både när det gäller hälsovård, forskning, utbildning och sport. På denna sida har vi samlat en översikt över de viktigaste organisationerna och myndigheterna som påverkar hästnäringen i Sverige. Här kan du lära dig mer om deras arbete och hur de bidrar till att stärka hästsektorn på olika sätt, från avel och uppfödning till utbildning och sport.
Allmänna organisationer

SLU – Sveriges lantbruksuniversitet
SLU ansvarar för forskning och utbildning inom lantbruk, skog, och djurhållning, inklusive hästar. De driver omfattande hästforskning som förbättrar djurhälsa, avel och hållbar hästhållning.

SVA – Statens Veterinärmedicinska Anstalt
SVA arbetar för att främja djurhälsa och förhindra smittspridning bland djur, inklusive hästar. De erbjuder diagnostik och forskning för att förbättra hästarnas hälsa i Sverige.

HNS – Hästnäringens Nationella Stiftelse
HNS verkar för att utveckla och samordna svensk hästnäring. De jobbar med allt från utbildning till hästvälfärd och ekonomisk utveckling inom hästsektorn.

SHF – Stiftelsen Hästforskning
SHF finansierar forskning om hästar inom områden som hästhälsa, hållbarhet och samhällsnytta. Deras mål är att bidra till en hållbar hästnäring i Sverige och Norge.

LRF – Lantbrukarnas Riksförbund
LRF stödjer lantbrukare och djurägare, inklusive hästägare, genom att verka för förbättrade villkor inom hästhållning och landsbygdsutveckling.

Agria Djurförsäkring
Agria erbjuder djurförsäkringar, inklusive för hästar. De stödjer också forskning och utbildning för att förbättra hästhälsa och säkerhet för både hästar och ryttare.
Utbildning

Flyinge
Flyinge är ett av Sveriges ledande utbildningscenter för hästar och ryttare. Här erbjuds utbildningar inom ridning, avel och hästhantering på hög nivå.

Strömsholm
Strömsholm är ett nationellt utbildningscentrum för hästar och ryttare. De erbjuder utbildning för framtida tränare och hästmänniskor med fokus på ridsport och ridutbildning.

Wången
Wången är ett av Sveriges främsta utbildningscentrum inom travsport och hästhållning. De erbjuder både gymnasie- och högre utbildningar inriktade på trav och islandshästar.

SLU
SLU erbjuder universitetsutbildningar inom hippologi, där hästkunskap kombineras med veterinärmedicinska och jordbruksvetenskapliga ämnen.

Hippologutbildingen
Hippologutbildningen är en akademisk utbildning inom hästvetenskap, erbjuden av SLU och i samarbete med Flyinge, Strömsholm och Wången, som syftar till att utbilda framtida hästspecialister.

HYN – Hästnäringens Yrkesnämnd
HYN arbetar för att utveckla yrkesutbildningar inom hästnäringen och säkerställer att utbildningarna möter branschens krav.

Naturbruksskolornas förening
Naturbruksskolornas förening samordnar och främjar gymnasieutbildningar inom hästnäringen och andra lantbruksrelaterade yrken.
Sport

ATG
ATG ansvarar för att organisera spel och tävlingar inom trav- och galoppsporten, och deras överskott går tillbaka till hästsporten i form av finansiering och utveckling.

Svensk Galopp
Svensk Galopp är den nationella organisationen för galoppsport i Sverige och ansvarar för att arrangera tävlingar samt stödja sporten genom avel och uppfödning.

Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet organiserar tävlingar, utbildningar och avelsverksamhet för islandshästar i Sverige.

Svensk Travsport
Svensk Travsport är förbund för travsporten i Sverige och ansvarar för tävlingar, avel och hästarnas välfärd inom travet.

Svenska Ridsportförbundet
Svenska Ridsportförbundet är den största organisationen för ridsport i Sverige och organiserar allt från tävlingar till utbildningar och verksamheter för hästvälfärd.

WRAS – Western Riders Association of Sweden
WRAS är en organisation som främjar westernridning i Sverige genom att arrangera tävlingar och utbildningar samt verka för hästarnas välfärd inom sporten.
Avel och uppfödning

Svenska Hästavelsförbundet
Svenska Hästavelsförbundet verkar för att främja hästavel och uppfödning i Sverige genom att organisera stamböcker och kvalitetsbedömningar.

ASVH
ASVH (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen) fokuserar på att förbättra aveln av svenska varmblodiga hästar för sport- och tävlingsändamål.

SPAF – Svenska Ponnyavelsförbundet
SPAF främjar avel och uppfödning av olika ponnyraser i Sverige och ansvarar för att hålla stamböcker och arrangera utställningar.

ASVT
ASVT (Avelsföreningen för Svenska Travhästen) arbetar för att främja avel och uppfödning av svenska travhästar och för att förbättra rasens egenskaper.

Svensk Travsport
Svensk Travsport har också en stark roll inom avel och uppfödning av travhästar i Sverige, med fokus på att utveckla både hästens kvalitet och sportens framtid.
Myndigheter

Jordbruksverket
Jordbruksverket
Jordbruksverket är den centrala myndigheten som reglerar och kontrollerar djurskydd och djurhälsa i Sverige, inklusive hästar. De ansvarar för lagar och riktlinjer som säkerställer en god djurhållning.

Skribent
Karl Åhgren
På Hästsport.com delar jag med mig av informativa och noggrant researchade artiklar om allt från hästutrustning och träning till hälsa och utfodring.
Mitt mål är att skapa en pålitlig källa för både nybörjare och erfarna hästägare som söker praktiska råd och inspiration inom hästhållning.