b

PHONE:         +3549874654

E-MAIL:         email@email.com

ADDRESS:      Patterson 989,NY

Lorem ipsum dolor sit amet, elit adipiscing elit. In ullamcorper
Leo, Eget euismod orci.

Tyglar till häst för stil och komfort

Tyglar är kanske det viktigaste redskapet för att styra hästen dit du vill och ha kontroll över ridturen. Med rätt tyglar rider du med god stil och hög komfort och får enkelt hästen dit du vill med små styrimpulser.

Att välja rätt tyglar kan vara svårt. Det finns mycket att välja på när det gäller material, utformning och längd. Vad som är rätt val beror mycket på hästen och dig som ryttare, men också på vilka typer av aktiviteter ni ägnar er åt.

Olika discipliner kräver olika tyglar. Behovet kan också ändras beroende på väder och årstid. Vissa material fungerar bättre i kyla och regn än andra och därför kan du behöva flera typer.

Det viktigaste när det gäller val av tyglar är insikten att du kan behöva prova dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig och hästen och att det kan ta lite tid innan ni hittar rätt.

Hos svenska företaget Alequi hittar du ett stort urval tyglar häst av egen design. De flesta modellerna är tillverkade i läder, men du hittar även gummityglar och tyglar av textil i sortimentet.

Alequi

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

horze

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

Tyglar för dressyr

Hästtyglar för dressyr ska vara lätta att hålla och hantera. Många föredrar smala tyglar som lätt får plats i handen. Om det finns risk för regn kan det vara bra att ha lädertyglar belagda med gummi på ena sidan. Rena gummityglar är däremot inte tillåtna.

Vid dressyrridning är det viktigt att kunna hålla in hästen så att den går på tyglarna med huvudet i rätt position. Om tyglarna är för långa kan det bli mycket tygel att hålla ordning på. Med tunna tyglar blir problemet mindre eftersom det blir mindre mängd tygel att hålla ordning på.

Tyglar för hoppning

Det finns många åsikter om vilka tyglar som är bäst för hoppning och i mångt och mycket hänger det på ryttarens personliga smak och åsikter.

Till skillnad från vid dressyrridning är kraven på exakt kontroll och på att hästen går i exakt rätt position mindre vid hoppning vilket gör att det blir lite mindre kritiskt vilka tyglar som används, men det är förstås viktigt att de är lagom breda och att du får bra grepp om dem.

Lösa tyglar till häst

Lösa tyglar förekommer framför allt vid westernridning då hästen styrs genom tryck på bettet. Istället reagerar hästen på hur tyglarna rör sig på halsen.

Att skaffa lösa tyglar till hästen är enkelt. Du köper helt enkelt längre tyglar.

Flätade tyglar

Flätade tyglar kan vara tillverkade i läder eller textil. Om du ska använda flätade tyglar eller inte är väldigt individuellt. Vissa ryttare svär vid sina flätade lädertyglar och skulle aldrig använda någonting annat, medan andra skyr dem.

Det är helt enkelt en smaksak och en fråga om vad du gillar och är van vid. Generellt kan flätade tyglar upplevas som lättare att få grepp om, vilket kan vara en fördel vid ridning i regn. Å andra sidan finns bra gummityglar och lädertyglar med gummibaksida eller invävda gummitrådar som enligt många ger ännu bättre grepp.

Vävda tyglar är förstås också en utseendefråga och även där går meningarna isär. En del tycker att det är snyggt medan andra föredrar vanliga, släta lädertyglar.

Tyglar i gummi

Tyglar helt eller delvis i gummi har blivit populära i vissa kretsar. Den främsta fördelen ligger i det fantastiska greppet som gummi ger, oavsett väder. När traditionella lädertyglar kan bli såphala på grund av väta får du fortfarande fantastiskt grepp med en gummitygel.

För dig som vill ha fördelarna av gummi, men inte vill använda rena gummityglar finns en mängd hybridvarianter att välja mellan. Du kan till exempel välja lädertyglar med gummi på baksidan.

Det finns också tyglar både i läder och textil, med invävda gummitrådar som tydligt förbättrar greppet utan att helt förändra tygelns och originalmaterialets karaktär.