b

PHONE:         +3549874654

E-MAIL:         email@email.com

ADDRESS:      Patterson 989,NY

Lorem ipsum dolor sit amet, elit adipiscing elit. In ullamcorper
Leo, Eget euismod orci.

Exklusiva hästsadlar med bra passform

Här ger vi dig goda råd och tips på vad du ska tänka på när du väljer sadel. Vi tipsar om exklusiva hästsadlar med bra passform till rimliga priser.

Att bestämma sig för en sadel är ett stort och viktigt beslut som är helt avgörande för hur det är att rida din häst. En välsittande och bekväm sadel är bra för både häst och ryttare, medan en med dålig passform blir en pina för alla inblandade.

De flesta ryttare väljer en hästsadel i läder byggd på en stel stomme, så kallad bomsadel och har därför ett mycket stort utbud att välja från. På senare år har det i en del kretsar blivit populärt med bomlösa sadlar som är mjuka och följsamma men meningarna går isär när det gäller om en bomlös sadel är bra eller dålig för hästen.

horze

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

Typer av hästsadlar

Det finns mängder av olika typer av sadlar och alla sadeltillverkare har sina speciella knep för att skapa den perfekta sadeln. Här presenterar vi de vanligast förekommande typerna av sadel och går igenom deras respektive för- och nackdelar.

Bomlös sadel

Den bomlösa sadeln saknar en stel stomme eller kärna och är mjuk och följsam, till skillnad från en bomsadel, som innehåller en stome, bom, som ger sadeln dess form.

Att använda bomlös sadel är populärt i en del sammanhang men meningarna går isär huruvida det är bra för hästen eller ej. Många hävdar att en bomlös sadel ger högre punktlast på hästens rygg, något som kan vara skadligt.

Dressyrsadel

En dressyrsadel är anpassad för att ryttaren ska sitta säkert och stabilt. Den är ofta större och framför allt djupare än en hoppsadel eller allroundsadel.

Dressyrsadeln är byggd för att ryttaren ska kunna sitta med kroppen i lodrät position, som man vill göra vid dressyrridning och passar därför sämre till andra discipliner.

Hoppsadel

En hoppsadel har fokus på rörlighet och är inte speciellt djup och speciellt utformade för att hjälpa ryttaren hålla balansen i hoppen, genom att ge stöd för knäna i höga positioner

Barbackasadel

En barbackasadel är ett hjälpmedel till den som rider barbacka. Den har ingen bom och bör inte ha stigbyglar, men i normalfallet finns fram- och bakvalv som gör att ryttaren inte kan glida framåt eller bakåt på hästryggen.

Rätt position i sadeln

Vad är rätt position i sadeln? Det beror på vilken disciplin du rider. Därför skiljer sig olika sadlar åt på en del avgörande sätt.

Vid dressyr gäller att ryttaren ska sitta rak och med lodrät rygg. Därför är dressyrsadlar anpassade för detta. Ryttaren sitter lågt och med långt läder, dvs stigbyglarna lång ned.

Vi hoppning (och annan fartfylld ritt) har ryttaren en mer ihopkrupen position, med stigbyglarna och högre upp. Därför är hoppsadeln anpassad efter det. Ryttaren sitter högre och kan lättare röra sig och anpassa sin position. Dessutom är sadeln anpassad för att ge stöd åt knäna högre upp.

Det är inte lämpligt att använda en dressyrsadel till hoppning. Inte ens med stigbyglarna högre upp går det bra, eftersom det då inte finns något stöd i sidled för ryttarens knän. Det är därför du behöver olika sadlar till olika discipliner.

Kan man ha stigbyglar på bomlös sadel?

Meningarna går lite isär om det är lämpligt eller inte med stigbyglar på bomlös sadel. En bomlös sadel är relativt sladdrig men till skillnad från en barbackasadel är den ändå uppbyggd på sidorna.

Uppbyggnaden är till för att avlasta hästens ryggrad, så att du kan använda stigbyglar. Hur bra det fungerar i verkligheten varierar en del från sadel till sadel, men även mellan olika hästar.

Om du rider med bomlös sadel och använder stigbyglar är det viktigt att vara uppmärksam på hur sadeln sitter på hästen och på om hästen verkar ha problem.

Något du till varje pris vill undvika är att utsätta hästens rygg och framför allt ryggrad för stora punktbelastningar, som kan leda till skador både på kort och lång sikt.

Varför använda barbackasadel?

Att rida barbacka är att rida utan sadel, så varför ska du använda barbackasadel?

Det är en rimlig fråga att ställa sig, naturligtvis. Svaret är väl att det kan vara väl svårt att rida helt barbacka och att du kan behöva lite extra stöd framför och bakom dig för att du inte ska fara omkring alltför mycket.

Barbackasadeln ger dig detta stöd, men det är också det enda den gör. Den går inte att jämföra med en riktig sadel, inte ens en bomlös sådan

Aldrig stigbyglar till barbackasadel

Barbackasadeln är inte någon sadel i vanlig bemärkelse. Den ger viss hjälp för ryttaren att hålla sig på plats, men den gör ingenting för att avlasta hästens rydd.

Därför får du aldrig använda stigbyglar tillsammans med barbackasadel. Det finns ingenting som avlastar hästens rygg på en barbackasadel och att använda stigbyglar leder då till skadlig eller rent av farlig punktbelastning på hästens rygg.

Behöver du stigbyglar ska du inte rida barbacka och då är det inte en barbackasadel du ska använda.