b

PHONE:         +3549874654

E-MAIL:         email@email.com

ADDRESS:      Patterson 989,NY

Lorem ipsum dolor sit amet, elit adipiscing elit. In ullamcorper
Leo, Eget euismod orci.

Exklusiva nosgrimmor i läder till hästar

När du vill ha en exklusiv nosgrimma till din häst ska du välja en i läder. Hos svenska Alequi hittar du exklusiva nosgrimmor gjorda i handgarvat läder från Toscana.

Men vad ska du tänka på när du väljer nosgrimma till hästen? Här ger vi dig tips och beskriver olika typer av grimmor och deras för och nackdelar. Vi har också samlat en lång rad bra erbjudanden på grimmor i läder.

Det stora flertalet ryttare använder grimma, men det finns många olika modeller på grimmor och det kan ibland vara svårt att veta vad som är bra respektive mindre bra med olika modeller. Läs vidare i vår guide så får du strax veta allt du någonsin velat veta i ämnet nosgrimma till häst.

Alequi

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

horze

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

Snygga ridkläder i funktionsmaterial

*****

Olika typer av grimmor

Det finns många olika typer av nosgrimma till häst och även om de har samma grundfunktion skiljer de sig åt en hel del i detaljerna.

Vilken grimma som är bäst är väldigt individuellt. Det varierar mellan olika hästar vad som passar och vilken nosgrimma som fungerar bäst beror också på ryttaren. I slutändan är den en kombination av häst, ryttare och nosgrimma som måste fungera tillsammans, som en helhet.

Här listar vi några av de vanligaste grimmorna:

  • Engelsk nosgrimma – Den i särklass vanligaste typen, som också sägs ge hästens mun störst rörelsefrihet. Består av en rem som spänns ovanför bettet.
  • Aachengrimma – En utbyggnad av den engelska nosgrimman, med en extra, undre rem, som hindrar hästen att röra käkarna i sidled
  • Remont-nosgrimma – Består av en rem som omsluter hästens nos så att den korsar mungiporna. Kan vara bekvämare genom att den minskar trycket på bettet
  • Pullar-nosgrimma – Kallas även mexikansk nosgrimma och används på starka hästar som tenderar att ta bettet och dra iväg. Tack vare två remmar som ligger i kors över nosryggen kan trycket justeras så att det kommer där man vill ha det.

Nosgrimmor förekommer i flera material, som plast och nylon, men vanligast är det med lädergrimma.

Varför ska man använda en nosgrimma på häst?

Användning av nosgrimma på hästar fyller flera funktionen. De viktigaste är att hålla bettet på plats och hindra hästen från att gapa och ta bettet mellan tänderna, och att lägga tryck över nosen så att inte hästen springer okontrollerat.

Inom främst galoppsport och fälttävlan används speciella nosgrimmor som lägger större tryck på nosryggen. Det kan behövas för vissa hästar som blir svåra att kontrollera när de får galoppera fort. Med större tryck på nosryggen ökar möjligheten att hålla tillbaka hästen med hjälp av tyglarna.

Hur fungerar en nosgrimma?

En nosgrimma fungerar på flera sätt:

  • Håller bettet på plats så att hästen inte kan ta det mellan tänderna
  • Hindrar hästen från att gapa, även detta i syfte att den inte ska ta bettet
  • Lägger tryck över hästens nos, för att ge ryttaren god kontroll och möjlighet att hålla hästen.

Beroende på nosgrimmans utformning läggs olika mycket vikt vid olika funktioner. Den vanliga engelska nosgrimman ger hästen väldigt stor rörlighet, även om den hindrar hästen att gapa i viss mån.

Med en Aaachennosgrimma hålls bettet fast bättre, samtidigt som hästen hindras att röra käkarna i sidled och ta bettet. Genom den övre remmen uppstår visst tryck över nosen.

På starka hästar och inom galoppsport kan det vara bra med en så kallad pullargrimma, som även kallas mexikansk nosgrimma. Den har två remmar som ligger i kors över nosryggen och kan enkelt justeras så att trycket hamnar på rätt ställe, för att få hästen att arbeta på bästa sätt.

ad är en dubbel nosgrimma?

En dubbel nosgrimma är precis vad det låter som, nämligen en extra nosgrimma som fästs högre upp på nosen, utöver den ordinarie nosgrimman. Den kan vara lös och eftermonteras, eller så kan du köpa en färdig dubbelnosgrimma med alla remmar